Ile kofeiny ma kawa?

Zawartość kofeiny w kawie

Dla wielu osób kawa jest nieodłącznym elementem każdego poranka. Jeśli też lubisz kawę, to z pewnością wiesz, że w jej składzie ważną rolę odgrywa nie tylko smak kawy i aromat, ale i ilość kofeiny. Aby dowiedzieć się o zawartości kofeiny w kawie, warto przyjrzeć się gatunkowi, jaki jest stopień wypalenia kawy, w jaki sposób jest przygotowana oraz innym aspektom, które mogą wpływać na różną zawartość kofeiny. Sklep z kawą Oldschool Coffee oferuje najwyższej jakości kawy ziarniste, a jakość i proces wypalania też ma ogromne znaczenie, jeśli chodzi o walory smakowe i kofeinę.

Ile kofeiny ma kawa w jednej filiżance? 20, 100, a może 300 mg? Niektóre rodzaje kawy mogą zawierać dużo więcej niż 200 mg, a inne niecałe 20-30 mg kofeiny. Jej zawartość w kawie zależy nie tylko od różnych odmian kawy i użytych zmielonych ziaren, ale i sposobie przyrządzenia. Więcej dowiesz się w niniejszym artykule.

Co to jest kofeina?

Kofeina jest związkiem organicznym (alkaloid purynowy) występującym m.in. w ziarnach kawy, ziarnach kakaowca, liściach herbaty, yerba mate, a także orzeszkach cola i owocach guarany.

Badania wskazują, że kofeina działa odstraszająco na owady. Zatem kofeina to naturalny pestycyd chroniący roślinę kawy przed szkodnikami.

Jak działa kofeina w organizmie?

Kofeina działa w organizmie, pobudzając mózg oraz podwyższając czynność serca. Oprócz wielu innych efektów, jakie kofeina wywiera na organizm, poprawia również metabolizm, skupienie oraz refleks.

Od czego zależy ilość kofeiny w kawie?

To ile kofeiny ma kawa, zależy od wielu czynników, w tym od rodzaju kawy i stopnia palenia oraz ilości tego napoju. Istnieje również coś takiego jak kawa bezkofeinowa, która zawiera minimalne ilości kofeiny.

Ciemniejsze ziarna mają zazwyczaj wyższą zawartość kwasów, co oznacza, że zawierają więcej naturalnie występujących w kawie związków, które mogą powodować zwiększony poziom kofeiny.

Rodzaj ziaren kawy

Istnieje wiele różnych rodzajów kawy, które różnią się nie tylko smakiem, ale i zawartością kofeiny. Ziarna Robusta zawierają średnio dwa razy więcej kofeiny niż ziarna kawy Arabika. Świeże, niewypalone ziarno kawy Robusta zawiera około 10 mg kofeiny, a ziarno Arabika około 6 mg.

Ile kofeiny ma kawa

Stopień wypalenia ziaren kawy

Powszechnie uważa się, że ziarna kawy jasno palonej mogą posiadać większą ilość kofeiny. W praktyce ciemniejsze ziarna mogą zawierać trochę mniej kofeiny, ponieważ są dłużej wypalane. Kofeina jednak jest dość trwała i nie powoduje to zmniejszenia zawartości kofeiny. W przeliczeniu na wagę jasno i ciemno palone ziarna zawierają mniej więcej taką samą ilość kofeiny. Jeśli mierzymy na miarkę, jasno palona kawa będzie miała nieco więcej kofeiny, ponieważ ziarna są gęstsze i mają większą masę.

Sposób serwowania kawy

Zależnie od sposobu jej przygotowania, zawartość kofeiny może się różnić. Kawa przyrządzona jako tradycyjne espresso będzie zawierać mniej kofeiny niż porcja kawy z ekspresu przelewowego w kubku, ale więcej niż kawa rozpuszczalna lub kawa parzona.

Liczba użytych ziaren i pojemność kawy

Całkowita ilość ziaren kawy użyta w procesie parzenia jest również czynnikiem wpływającym na ilość kofeiny w Twoim napoju. Wypicie kubka kawy americano o pojemności 400 ml przygotowanego na bazie espresso, będzie zawierało mniej więcej tyle samo kofeiny co samo espresso w 30 ml filiżance. Gdy natomiast wypijemy kawę o tej samej mocy z większego 400 ml kubka zamiast 200 ml, spożyjemy też więcej kofeiny.

Jak ocenić zawartość kofeiny?

Przejdźmy do zestawienia orientacyjnej zawartości kofeiny, jakie zawiera nasza ulubiona kawa. Dla uśrednienia podajemy ilość kofeiny, jaką zawiera 100 ml napoju. Ilość kofeiny w kawie należy przeliczyć przez objętość pitego napoju.

  • Espresso – około 212 mg kofeiny (dla filiżanki espresso będzie to około 64 mg kofeiny);
  • Kawa parzona – około 40 mg kofeiny;
  • Kawa zaparzona z ekspresu przelewowego – około 69 mg kofeiny;
  • Kawa rozpuszczalna – około 26 mg kofeiny;
  • Cappuccino – około 44 mg kofeiny;

Nawet kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę. Średni poziom kawy w takiej ilości to około 7 mg. Kofeinę znajdziemy też w herbacie, niektórych napojach gazowanych

Warto wiedzieć, że te uśrednione wartości nie uwzględniają takich czynników jak rodzaj kawy oraz jakość przygotowania napoju, które mogą mieć wpływ na to, jak dużą dawkę kofeiny zawiera nasz napój.

Potencjalne skutki uboczne nadmiernego spożycia kofeiny

Kofeina jest środkiem pobudzającym, który może wywoływać niepożądane skutki uboczne, takie jak niepokój, ból głowy, bezsenność i zakłócenie rytmu snu. Kawa ma drogocenne właściwości prozdrowotne, ale jak ze wszystkim, należy zachować umiar. Pozytywne działanie kofeiny uzyskamy, utrzymując spożywane ilości kofeiny w rozsądnych ilościach.

Generalnie dzienna dawka kofeiny dla zdrowego człowieka nie powinna przekraczać jasno określonej dawki. Szacuje się, że jest około 400 mg kofeiny dziennie, co uśredniając, daje około 6 filiżanek kawy (przy założeniu, że średnio filiżanka espresso 30 ml ma około 64 mg kofeiny) lub trochę więcej niż dwie porcje kawy z ekspresu przelewowego w średnim kubku.

Zawartość kofeiny w kawie – podsumowanie

Podsumowując, to ile kofeiny ma kawa, zależy ostatecznie od wielu czynników takich jak rodzaj ziaren kawy, sposób przyrządzenia, czy jest to kawa parzona, czy kawy mleczne na bazie espresso jak latte macchiato.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *