Kawa do espresso – najlepsza kawa pod espresso
Kawa Idealna dla prawdziwych oldschoolowców!
Jesteś fanem „małej czarnej”? Świetnie! Nasze Oldschoolowe kawy pod espresso powinny przypaść Ci do gustu. Ten rodzaj kawy możesz przygotować z pomocą ekspresów ciśnieniowych – automatycznego i kolbowego – włoskiej kawiarki czy aeropressu.
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Brazylia (region Cerrado)
Brazylia (region Cerrado)
Indie (region Chikmagalur)
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Gwatemala
Indonezja
Gwatemala
Brazylia (region Cerrado)
Kawa Arabica
Espresso, czyli esencja kawy
Espresso to prawdziwy oldschool wśród sposobów parzenia kaw. Kochają je ludzie na całym świecie, a od lat jest wizytówką Włoch. Coraz więcej osób ma w domu (i w pracy) urządzenia, które pozwalają na parzenie kawy o niezwykle wyrazistym i głębokim smaku. Wciąż jednak wielu z nich ma małą wiedzę na temat tego, po jaką kawę pod espresso sięgnąć, aby przyrządzony napar miał wyborny smak.
Najczęściej sięgamy po najpopularniejszą 100% Arabikę. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że warto wybrać kawę typu blend, która będzie mieszanką Arabiki i Robusty. Taki wybór sprawi, że espresso będzie miało wytrawny smak, a także stworzy idealne połączenie z mlekiem.
Sposób palenia - tajemnica dobrego espresso tkwi w szczegółach
Wybierając kawę pod espresso, zwróć uwagę na sposób palenia ziaren kawowca. W przypadku tego specjału najlepiej sprawdzą się ciemno palone. Nadadzą kawie przyjemnej goryczy i sprawią, że w połączeniu z mlekiem będzie miała ciekawe walory smakowe.
Średnio palone ziarna to rozwiązanie dla fanów kawy, którzy chcą poczuć jej naturalną słodycz, nuty owocowe czy orzechowe. Z pewnością pozwolą Wam odkryć smak kawy na nowo.
Jasne palenie pozwala uzyskać wyrazisty smak kawy, w której wyczujemy nuty owocowe oraz delikatną kwasowość. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za kawą z mlekiem.