Strona główna » Sposób parzenia » Kawy pod espresso

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Kawa do espresso – najlepsza kawa pod espresso

Kawa Idealna dla prawdziwych oldschoolowców!

Jesteś fanem „małej czarnej”? Świetnie! Nasze Oldschoolowe kawy pod espresso powinny przypaść Ci do gustu. Ten rodzaj kawy możesz przygotować z pomocą ekspresów ciśnieniowych – automatycznego i kolbowego – włoskiej kawiarki czy aeropressu.

Brazylia (region Cerrado)

Brazylia Doce Diamantina

11,00 72,00 

Indie (region Chikmagalur)

Indie Plantation AA Bababudangiri

12,00 83,00 

Kawa Arabica

Rwanda Gisuma

15,50 108,00 

Kawa Arabica

Kolumbia Supremo

13,00 91,00 
14,00 90,00 
15,00 104,00 
12,50 89,00 

Brazylia (region Cerrado)

Pride Espresso

13,00 88,00 

Kawa Arabica

Peru Cajamarca

12,50 87,00 

Espresso, czyli esencja kawy

Espresso to prawdziwy oldschool wśród sposobów parzenia kaw. Kochają je ludzie na całym świecie, a od lat jest wizytówką Włoch. Coraz więcej osób ma w domu (i w pracy) urządzenia, które pozwalają na parzenie kawy o niezwykle wyrazistym i głębokim smaku. Wciąż jednak wielu z nich ma małą wiedzę na temat tego, po jaką kawę pod espresso sięgnąć, aby przyrządzony napar miał wyborny smak.

Najczęściej sięgamy po najpopularniejszą 100% Arabikę. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że warto wybrać kawę typu blend, która będzie mieszanką Arabiki i Robusty. Taki wybór sprawi, że espresso będzie miało wytrawny smak, a także stworzy idealne połączenie z mlekiem.

Sposób palenia - tajemnica dobrego espresso tkwi w szczegółach

Wybierając kawę pod espresso, zwróć uwagę na sposób palenia ziaren kawowca. W przypadku tego specjału najlepiej sprawdzą się ciemno palone. Nadadzą kawie przyjemnej goryczy i sprawią, że w połączeniu z mlekiem będzie miała ciekawe walory smakowe.

Średnio palone ziarna to rozwiązanie dla fanów kawy, którzy chcą poczuć jej naturalną słodycz, nuty owocowe czy orzechowe. Z pewnością pozwolą Wam odkryć smak kawy na nowo.

Jasne palenie pozwala uzyskać wyrazisty smak kawy, w której wyczujemy nuty owocowe oraz delikatną kwasowość. To doskonałe rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za kawą z mlekiem.