Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Kawa Indonezja – energia prosto z gór

Jeśli uważasz się za prawdziwego konesera kawy i uwielbiasz rozpoczynać dzień od filiżanki jej gorącego naparu, to w swojej szafce powinieneś mieć także opakowanie ziaren kawy indonezyjskiej. Na niewielkich wyspach rozsianych po Oceanie Spokojnym i Indyjskim rosną kawowce, z których kawa jest po prostu wyśmienita i przy okazji – jedyna w swoim rodzaju.

15,00 104,00 
12,50 89,00 

Indonezja słynie z mocno pobudzającej Robusty - ma ona znacznie większą zawartość kofeiny niż Arabica, ale tę drugą również się tam hoduje. Obydwie charakteryzują się intensywnym, niezwykle mocnym, czekoladowym bądź ziemistym smakiem. Wiąże się to z miejscem uprawy kawy - Indonezja to kraj górzysty, co sprawia, że pochodząca z niej kawa ma wyjątkowy i charakterystyczny smak.

Wyróżniające cechy kawy indonezyjskiej sprawiają, że najlepiej sprawdzi się w tradycyjnych metodach parzenia - napar możesz przyrządzić we włoskiej kawiarce, zalewając zmielone ziarna wrzątkiem, bądź w ekspresie przelewowym, kolbowym lub ciśnieniowym.

Orzeźwiający smak

Kawy z Indonezji są poddawane tzw. mokrej obróbce - dzięki niej mają bardziej jednorodny smak i wysoką kwasowość. W kawę indonezyjską warto zaopatrzyć biurową kuchnię - z pewnością pracownicy firmy zaczną dzięki niej pracować wydajniej, a spotkania biznesowe nabiorą smaku i charakteru.

Kawa indonezyjska sprawdzi się również w domu, jeśli od filiżanki naparu wymagasz mocnego pobudzenia oraz zastrzyku energii. Sięgaj po nią szczególnie przed południem bądź z samego rana - z pewnością pomoże Ci się obudzić i nabrać energii do działania.