Kawa indyjska – jedyna taka na świecie!
Uprawianie kawowca w cieniu drzew sprawia, że bezpośrednio wpływa na niego sąsiedztwo roślin, którymi jest otoczony. Ten fakt jest tajemnicą wyjątkowości kawy indyjskiej! W zależności od otoczenia, w Indiach hoduje się prawie 50 różnych odmian Arabiki! Wzrost kawowców, a co za tym idzie – dojrzewanie ich owoców – jest w Indiach znacznie wolniejsze, dzięki czemu ich smak jest pełniejszy. Stanowi przy tym bukiet smaków i zapachów otaczającej kawowiec flory.
Indyjska kawa ma wiele twarzy, podobnie jak kraj, z którego pochodzi. Tylko w tym zakątku świata kawowce rosną pomiędzy drzewami, w lasach. Zapewnia to jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Charakteryzują ją wyraźne nuty smakowe czekolady i karmelu, ale również pochodzące od znanych indyjskich przypraw – kardamonu, wanilii i pieprzu. Dzieje się tak, ponieważ plantatorzy sadzą właśnie te rośliny w bezpośrednim sąsiedztwie kawowców.
Indie (region Chikmagalur)