Kraj pochodzenia: Indie
Gatunek: 100 % Arabica
Region: Chickmangalur
Stopień palenia: 2
Wyrazista kawa o zrównoważonej kwasowości o bogatym smaku z nutami czekolady i karmelu.
Krótka charakterystyka kawy Indie
Indyjska kawa ma wiele twarzy, podobnie jak kraj, z którego pochodzi. Tylko w tym zakątku świata kawowce rosną pomiędzy drzewami, w lasach co zapewnia im wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Charakteryzują ją wyraźne nuty smakowe czekolady i karmelu, ale również pochodzące od znanych indyjskich przypraw nuty: kardamonu, wanilii i pieprzu. Dzieje się tak, ponieważ plantatorzy sadzą właśnie te rośliny w bezpośrednim sąsiedztwie kawowców.
Indyjskie plantacje kawy – jedyne takie na świecie
Uprawianie kawowca w cieniu drzew sprawia, że bezpośrednio wpływa na niego sąsiedztwo drzew, którymi jest otoczony. Efektem jest niemalże 50 odmian indyjskich ziaren kawy. Wzrost kawowców, a co za tym idzie – dojrzewanie ich owoców – jest w Indiach znacznie wolniejsze, dzięki czemu ich smak jest pełniejszy. Stanowi bukiet smaków i zapachów otaczającej kawowiec flory.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.