Kawy blend (mieszanki kaw)
Kawa blend to mieszanka co najmniej dwóch rodzajów ziaren – np. Arabiki i Robusty, lub – tak jak w przypadku naszych kaw – Arabiki pochodzącej z różnych regionów świata. Dzięki temu zabiegowi oraz dobraniu odpowiednich proporcji, uzyskujemy naprawdę niepowtarzalny smak oraz aromat kawy.
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Gwatemala
Brazylia (region Cerrado)
Charakterystyka kawy ziarnistej blend
Najpopularniejsza dostępna na rynku kawa blend to standardowe połączenie Arabiki z Robustą w różnych proporcjach. Łączy się je w ten sposób, aby zachować smak Arabiki, przy jednoczesnym wzmocnieniu jej dużą ilością kofeiny, którą charakteryzuje się Robusta. W Oldschool Coffee preferujemy jednak mieszanki Arabik z różnych regionów, aby oddać ich walory smakowe, nie podwyższając zawartości kofeiny. Dzięki temu naszą kawę można pić częściej w ciągu dnia i delektować się jej smakiem, nie ryzykując przy tym nadmiernego pobudzenia.
Kawa blend będzie doskonałym prezentem dla osoby, która uwielbia espresso. Świetnie sprawdzi się zarówno w ciśnieniowym ekspresie do kawy wysokiej klasy, jak i we włoskiej kawiarce. To doskonałe, finezyjne połączenie różnych smaków i aromatów podkreśli niejedną inspirującą chwilę, której doświadczymy w życiu.
Jak powstaje kawa blend?
Zwykle roaster miesza ziarna w odpowiednich proporcjach jeszcze przed poddaniem ich procesowi podgrzewania i wypalania. Następnie umieszcza się je w specjalnej palarce bębnowej. Niezwykle rzadko kawa blend mieszana jest już po wypaleniu ziaren. Stawia się na taki zabieg, aby uzyskać specjalny, pożądany przez roastera smak.
Składy mieszanek był przez długi czas pilnie strzeżoną tajemnicą roasterów i palarni kawy blend. Współcześnie na ich opakowaniach możemy znaleźć dokładny skład. Dla znawcy tematu będzie to z pewnością nie lada gratka. Smak i aromat tego typu kaw pokazuje kunszt specjalistów palarni. Zależny jest od bukietu użytych kaw i jego końcowej kompozycji.