Najlepsze kawy do metod przelewowych
Istnieje kilka metod przelewowych, o których zapewne słyszał każdy, kto w ciągu ostatnich dziesięciu lat odwiedził przynajmniej jedną kawiarnię. Ekspres przelewowy, drip, french press, aeropress czy chemex to nazwy, które już na stałe zadomowiły się w naszych słownikach. Jakie są zatem idealne kawy do metod przelewowych?
Ekspres przelewowy
To chyba najbardziej popularne urządzenie w domowych warunkach, w którym powinniśmy parzyć zieloną kawę. Wybierając jej rodzaj, zwróć szczególną uwagę na sposób wypalania ziaren. W tym przypadku ziarna powinny być palone krótko w wysokiej temperaturze, a następnie szybko schłodzone.
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Brazylia (region Cerrado)
Brazylia (region Cerrado)
Indie (region Chikmagalur)
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Alternatywne metody parzenia kawy
Drip
Drip to bardzo proste i równocześnie niedrogie urządzenie (ceny zaczynają się już od 10 zł), które pozwala na parzenie kawy metodą przelewową. W zależności od wielkości możesz zaparzyć od 350 ml do nawet 750 ml kawy. W sklepach dostępne są dripy wykonane z różnych tworzyw: plastiku, metalu, ceramiki lub szkła. Ma on kształt stożka, do którego wkłada się papierowy, jednorazowy filtr. Kawa pod dripa powinna być jasno palona. W połączeniu z wrzącą wodą stworzy aromatyczny napar, który będzie charakteryzował się głębokim smakiem i dużą dawką pobudzającej kofeiny.Do tej metody parzenia najodpowiedniejsze będą kawy charakteryzujące się niskim poziomem kwasowości. Szczególnie polecamy w tym zakresie wybór słodszych odmian z Brazylii czy Gwatemali. Lubisz poczuć w kawie owocowe nuty? Świetnym wyborem będzie zatem kawa z Etiopii i Rwandy.
Warto, by kawa parzona w dripie była grubo zmielona - w dłoniach jej drobinki powinny przypominać ziarnka piasku. Warto pamiętać także o tym, by odpowiednio przygotować filtr i drip. Wkładamy jednorazowy filtr do dripa i nalewamy do niego nieco wrzątku. Później należy nasypać kawy i dolać nieco wody – tak by ją zmoczyć. Dopiero po tych zabiegach zaczynamy właściwe parzenie kawy.