Strona główna » Sposób parzenia » Kawy do metod przelewowych

Wyświetlanie wszystkich wyników: 8

Najlepsze kawy do metod przelewowych

Istnieje kilka metod przelewowych, o których zapewne słyszał każdy, kto w ciągu ostatnich dziesięciu lat odwiedził przynajmniej jedną kawiarnię. Ekspres przelewowy, drip, french press, aeropress czy chemex to nazwy, które już na stałe zadomowiły się w naszych słownikach. Jakie są zatem idealne kawy do metod przelewowych?

Ekspres przelewowy

To chyba najbardziej popularne urządzenie w domowych warunkach, w którym powinniśmy parzyć zieloną kawę. Wybierając jej rodzaj, zwróć szczególną uwagę na sposób wypalania ziaren. W tym przypadku ziarna powinny być palone krótko w wysokiej temperaturze, a następnie szybko schłodzone.

Brak w magazynie
109,00 
129,00 
Brak w magazynie

Brazylia (region Cerrado)

Brazylia Doce Diamantina

16,50 94,00 

Brazylia (region Cerrado)

Brazylia Petrocinio Cerrado

17,50 101,00 

Indie (region Chikmagalur)

Indie Plantation AA Bababudangiri

17,90 105,00 
Brak w magazynie

Kawa Arabica

Rwanda Gisuma

20,50 124,00 

Kawa Arabica

Kostaryka Tarrazu

18,50 109,00 

Kawa Arabica

Peru Cajamarca

17,90 103,00 

Alternatywne metody parzenia kawy

Drip

Drip to bardzo proste i równocześnie niedrogie urządzenie (ceny zaczynają się już od 10 zł), które pozwala na parzenie kawy metodą przelewową. W zależności od wielkości możesz zaparzyć od 350 ml do nawet 750 ml kawy. W sklepach dostępne są dripy wykonane z różnych tworzyw: plastiku, metalu, ceramiki lub szkła. Ma on kształt stożka, do którego wkłada się papierowy, jednorazowy filtr. Kawa pod dripa powinna być jasno palona. W połączeniu z wrzącą wodą stworzy aromatyczny napar, który będzie charakteryzował się głębokim smakiem i dużą dawką pobudzającej kofeiny.

Do tej metody parzenia najodpowiedniejsze będą kawy charakteryzujące się niskim poziomem kwasowości. Szczególnie polecamy w tym zakresie wybór słodszych odmian z Brazylii czy Gwatemali. Lubisz poczuć w kawie owocowe nuty? Świetnym wyborem będzie zatem kawa z Etiopii i Rwandy.

Warto, by kawa parzona w dripie była grubo zmielona - w dłoniach jej drobinki powinny przypominać ziarnka piasku. Warto pamiętać także o tym, by odpowiednio przygotować filtr i drip. Wkładamy jednorazowy filtr do dripa i nalewamy do niego nieco wrzątku. Później należy nasypać kawy i dolać nieco wody – tak by ją zmoczyć. Dopiero po tych zabiegach zaczynamy właściwe parzenie kawy.

French Press

French Press - jak sama nazwa wskazuje - pochodzi z Francji, gdzie już w XIX wieku używany był przez arystokratów na ich dworach. To bardzo proste urządzenie pozwala w bardzo szybki sposób przygotować naszą ulubioną „zalewajkę”. Jak to zrobić? Wsypujemy ulubioną oldschoolową kawę do naczynia, zalewamy wrzątkiem, mieszamy, a następnie umieszczamy nakrycie z sitkiem, które powoduje pozostanie na dnie zaparzonej już kawy.

AeroPress

AeroPress to dość prosty i nowy sposób parzenia kawy. Urządzenie jest bardzo mobilne i możemy je właściwie zabrać gdziekolwiek, gdzie mamy potrzebę napicia się wyjątkowego naparu kawy. Ten wyjątkowy zaparzacz został stworzony przez jednego z producentów zabawek 20 lat temu. Warto podkreślić tutaj, że trzeba próbować różnych metod parzenia kawy, aby znaleźć ten odpowiedni dla siebie i odkrywać nowe smaki.

AeroPress – jak parzyć?

AeroPress składa się właściwie z dwóch głównych elementów - tuby oraz ruchomego tłoka, przypominając z zasady działanie lekarskiej strzykawki. Do otwartego cylindra wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem, a następnie zamykamy cylinder sitkiem z filtrem. Po odczekaniu kilku chwili odwracamy urządzenie i poprzez naciśnięcie tłoka przelewamy zawartość do filiżanki. W przypadku Aeropressu ilość kawy, jej ziarnistość oraz ilość wody jaką użyjemy do parzenia zależy od naszych preferencji.

Chemex

Chemex Coffeemaker to wykonany z szkła czajnik przypominający kształt klepsydry. Ten wyjątkowy zaparzacz wydobywa z kawy jej niezwykły aromat i energetyzujący napar. Do chemexa niezbędne są filtry - najczęściej papierowe, materiałowe lub metalowe - do których wsypujemy zmieloną kawę i powoli zalewamy. W ten sposób można poczuć wszystkie walory kawy, a unoszący się zapach zachwyci domowników i gości.