Najlepsze kawy do metod przelewowych
Istnieje kilka metod przelewowych, o których zapewne słyszał każdy, kto w ciągu ostatnich dziesięciu lat odwiedził przynajmniej jedną kawiarnię. Ekspres przelewowy, drip, french press, aeropress czy chemex to nazwy, które już na stałe zadomowiły się w naszych słownikach. Jakie są zatem idealne kawy do metod przelewowych?
Ekspres przelewowy
To chyba najbardziej popularne urządzenie w domowych warunkach, w którym powinniśmy parzyć zieloną kawę. Wybierając jej rodzaj, zwróć szczególną uwagę na sposób wypalania ziaren. W tym przypadku ziarna powinny być palone krótko w wysokiej temperaturze, a następnie szybko schłodzone.
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Brazylia (region Cerrado)
Indie (region Chikmagalur)
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Kawa Arabica
Alternatywne metody parzenia kawy
Drip
Drip to bardzo proste i równocześnie niedrogie urządzenie (ceny zaczynają się już od 10 zł), które pozwala na parzenie kawy metodą przelewową. W zależności od wielkości możesz zaparzyć od 350 ml do nawet 750 ml kawy. W sklepach dostępne są dripy wykonane z różnych tworzyw: plastiku, metalu, ceramiki lub szkła. Ma on kształt stożka, do którego wkłada się papierowy, jednorazowy filtr. Kawa pod dripa powinna być jasno palona. W połączeniu z wrzącą wodą stworzy aromatyczny napar, który będzie charakteryzował się głębokim smakiem i dużą dawką pobudzającej kofeiny.Do tej metody parzenia najodpowiedniejsze będą kawy charakteryzujące się niskim poziomem kwasowości. Szczególnie polecamy w tym zakresie wybór słodszych odmian z Brazylii czy Gwatemali. Lubisz poczuć w kawie owocowe nuty? Świetnym wyborem będzie zatem kawa z Etiopii i Rwandy.
Warto, by kawa parzona w dripie była grubo zmielona - w dłoniach jej drobinki powinny przypominać ziarnka piasku. Warto pamiętać także o tym, by odpowiednio przygotować filtr i drip. Wkładamy jednorazowy filtr do dripa i nalewamy do niego nieco wrzątku. Później należy nasypać kawy i dolać nieco wody – tak by ją zmoczyć. Dopiero po tych zabiegach zaczynamy właściwe parzenie kawy.