Strona główna » Sposób parzenia » Kawy do metod przelewowych

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7

Najlepsze kawy do metod przelewowych

Istnieje kilka metod przelewowych, o których zapewne słyszał każdy, kto w ciągu ostatnich dziesięciu lat odwiedził przynajmniej jedną kawiarnię. Ekspres przelewowy, drip, french press, aeropress czy chemex to nazwy, które już na stałe zadomowiły się w naszych słownikach. Jakie są zatem idealne kawy do metod przelewowych?

Ekspres przelewowy

To chyba najbardziej popularne urządzenie w domowych warunkach, w którym powinniśmy parzyć zieloną kawę. Wybierając jej rodzaj, zwróć szczególną uwagę na sposób wypalania ziaren. W tym przypadku ziarna powinny być palone krótko w wysokiej temperaturze, a następnie szybko schłodzone.

Brazylia (region Cerrado)

Brazylia Doce Diamantina

11,00 72,00 

Indie (region Chikmagalur)

Indie Plantation AA Bababudangiri

12,00 83,00 

Kawa Arabica

Rwanda Gisuma

15,50 108,00 

Kawa Arabica

Kostaryka Tarrazu

14,00 93,00 

Kawa Arabica

Peru Cajamarca

12,50 87,00 

Alternatywne metody parzenia kawy

Drip

Drip to bardzo proste i równocześnie niedrogie urządzenie (ceny zaczynają się już od 10 zł), które pozwala na parzenie kawy metodą przelewową. W zależności od wielkości możesz zaparzyć od 350 ml do nawet 750 ml kawy. W sklepach dostępne są dripy wykonane z różnych tworzyw: plastiku, metalu, ceramiki lub szkła. Ma on kształt stożka, do którego wkłada się papierowy, jednorazowy filtr. Kawa pod dripa powinna być jasno palona. W połączeniu z wrzącą wodą stworzy aromatyczny napar, który będzie charakteryzował się głębokim smakiem i dużą dawką pobudzającej kofeiny.

Do tej metody parzenia najodpowiedniejsze będą kawy charakteryzujące się niskim poziomem kwasowości. Szczególnie polecamy w tym zakresie wybór słodszych odmian z Brazylii czy Gwatemali. Lubisz poczuć w kawie owocowe nuty? Świetnym wyborem będzie zatem kawa z Etiopii i Rwandy.

Warto, by kawa parzona w dripie była grubo zmielona - w dłoniach jej drobinki powinny przypominać ziarnka piasku. Warto pamiętać także o tym, by odpowiednio przygotować filtr i drip. Wkładamy jednorazowy filtr do dripa i nalewamy do niego nieco wrzątku. Później należy nasypać kawy i dolać nieco wody – tak by ją zmoczyć. Dopiero po tych zabiegach zaczynamy właściwe parzenie kawy.

French Press

French Press - jak sama nazwa wskazuje - pochodzi z Francji, gdzie już w XIX wieku używany był przez arystokratów na ich dworach. To bardzo proste urządzenie pozwala w bardzo szybki sposób przygotować naszą ulubioną „zalewajkę”. Jak to zrobić? Wsypujemy ulubioną oldschoolową kawę do naczynia, zalewamy wrzątkiem, mieszamy, a następnie umieszczamy nakrycie z sitkiem, które powoduje pozostanie na dnie zaparzonej już kawy.

AeroPress

AeroPress to dość prosty i nowy sposób parzenia kawy. Urządzenie jest bardzo mobilne i możemy je właściwie zabrać gdziekolwiek, gdzie mamy potrzebę napicia się wyjątkowego naparu kawy. Ten wyjątkowy zaparzacz został stworzony przez jednego z producentów zabawek 20 lat temu. Warto podkreślić tutaj, że trzeba próbować różnych metod parzenia kawy, aby znaleźć ten odpowiedni dla siebie i odkrywać nowe smaki.

AeroPress – jak parzyć?

AeroPress składa się właściwie z dwóch głównych elementów - tuby oraz ruchomego tłoka, przypominając z zasady działanie lekarskiej strzykawki. Do otwartego cylindra wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem, a następnie zamykamy cylinder sitkiem z filtrem. Po odczekaniu kilku chwili odwracamy urządzenie i poprzez naciśnięcie tłoka przelewamy zawartość do filiżanki. W przypadku Aeropressu ilość kawy, jej ziarnistość oraz ilość wody jaką użyjemy do parzenia zależy od naszych preferencji.

Chemex

Chemex Coffeemaker to wykonany z szkła czajnik przypominający kształt klepsydry. Ten wyjątkowy zaparzacz wydobywa z kawy jej niezwykły aromat i energetyzujący napar. Do chemexa niezbędne są filtry - najczęściej papierowe, materiałowe lub metalowe - do których wsypujemy zmieloną kawę i powoli zalewamy. W ten sposób można poczuć wszystkie walory kawy, a unoszący się zapach zachwyci domowników i gości.