Strona główna » Region pochodzenia » Rwanda (region Nyungwe Forest)

Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Kawa Rwanda (region Nyungwe Forest)

Kawa z górskich plantacji. Ten afrykański kraj jest położony na trudnym, górzystym terenie – dzięki czemu Rwanda jest wprost idealna do tworzenia plantacji kawowca. Ma ona niezwykle żyzną glebę, wilgotny, podrównikowy klimat oraz dość umiarkowane temperatury.

Rwandyjską kawę zbiera się w marcu i kwietniu. Rośliny zbierane są ręcznie, co pozwala na zachowanie ich delikatności oraz staranną selekcję owoców. Później odpowiednio się je obrabia – na mokro w jeziorze lub rzece niedaleko plantacji. Na końcu ziarna zostają poddane długotrwałemu suszeniu (przez 20 dni). Później następuje kolejny ważny etap – miesięczne leżakowanie – i w końcu rwandyjska kawa może trafić do palarni.

Kawa Arabica

Rwanda Gisuma

15,50 108,00 
12,50 89,00 

Kawa organiczna z Rwandy

Rwandyjskie kawy to produkty organiczne – kawowce nie są niczym nawożone, a na plantacjach nie używa się pestycydów. I choć wynika to przede wszystkim z panującej w kraju biedy, jest też ich ogromnym atutem. Sięgnij po nią, jeśli szukasz produktu w pełni ekologicznego, który powstał bez użycia pestycydów i innych chemicznych wspomagaczy.