Kawa Rwanda (region Nyungwe Forest)
Kawa z górskich plantacji. Ten afrykański kraj jest położony na trudnym, górzystym terenie – dzięki czemu Rwanda jest wprost idealna do tworzenia plantacji kawowca. Ma ona niezwykle żyzną glebę, wilgotny, podrównikowy klimat oraz dość umiarkowane temperatury.
Rwandyjską kawę zbiera się w marcu i kwietniu. Rośliny zbierane są ręcznie, co pozwala na zachowanie ich delikatności oraz staranną selekcję owoców. Później odpowiednio się je obrabia – na mokro w jeziorze lub rzece niedaleko plantacji. Na końcu ziarna zostają poddane długotrwałemu suszeniu (przez 20 dni). Później następuje kolejny ważny etap – miesięczne leżakowanie – i w końcu rwandyjska kawa może trafić do palarni.
Kawa Arabica
Gwatemala
Kawa organiczna z Rwandy
Rwandyjskie kawy to produkty organiczne – kawowce nie są niczym nawożone, a na plantacjach nie używa się pestycydów. I choć wynika to przede wszystkim z panującej w kraju biedy, jest też ich ogromnym atutem. Sięgnij po nią, jeśli szukasz produktu w pełni ekologicznego, który powstał bez użycia pestycydów i innych chemicznych wspomagaczy.