Wyświetlanie wszystkich wyników: 3

Kawa z Kostaryki – smak tropików!

Kostaryka to niewielki kraj w Ameryce Łacińskiej, który zasłynął z produkcji najlepszych kaw na świecie. Położony jest nad Morzem Karaibskim, a panujący tam tropikalny klimat sprzyja uprawie kawowca, który daje wysokiej jakości owoce. Nic zatem dziwnego, że kostarykańską kawę uprawia się z powodzeniem od ponad 200 lat!

Kawa Arabica

Kostaryka Tarrazu

14,00 93,00 
12,50 89,00 

Brazylia (region Cerrado)

Pride Espresso

13,00 88,00 

Uprawa kawowców - z tego słynie Kostaryka



Proces uprawy kawy w Kostaryce jest nieco wolniejszy niż np. w Brazylii czy innych krajach słynących z doskonałej jakości kawy. Owoce kawowca dojrzewają dłużej, ale to żadna wada - to właśnie dzięki temu kawa z nich zaparzona ma pełniejszy smak. Drugim atutem Kostaryki są niewielkie, zazwyczaj rodzinne plantacje - pozwalają one na lepszą selekcję ziaren oraz uprawę roślin bez użycia pestycydów i innych chemicznych wspomagaczy. Jeśli uwielbiasz kawę organiczną, sięgnij po ziarna z Kostaryki. Rewelacyjna jakość ziaren kawy kostarykańskiej to zasługa tamtejszego rządu, który bardzo mocno pilnuje sposobu jej plantacji oraz obróbki. Tym samym prowadzi on stałe badania i sprawdza jakość ziaren, szczególnie tych przeznaczonych do eksportu.

Jak smakuje kostarykańska kawa?



Po kawę z Kostaryki sięgnij, jeśli lubisz produkt charakteryzujący się niewielką kwasowością i wyraźnie wyczuwalnymi nutami orzechowo-czekoladowymi. Ma ona bardzo intensywny smak, który należy do uniwersalnej kawowej klasyki. Sprawdzi się zarówno jako tradycyjna zalewajka, jak i podczas parzenia w ekspresach (kolbowym, ciśnieniowym i przelewowym), dripie czy aeropresie. Kawa z Kostaryki powinna zagościć zarówno w Twojej domowej kuchennej szafce, jak i w pomieszczeniu socjalnym w pracy. Filiżanka dobrze zaparzonej kostarykańskiej kawy uświetni niejedno biznesowe i prywatne spotkanie!