Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Kawa z Peru Cajamarca
Wyjątkowa jakość kawa Peruwiańska! Peru to trzeci pod względem wielkości kraj położony w Ameryce Południowej. Większość jego powierzchni zajmują górskie zbocza Andów. Słynie on z wyjątkowej jakości ziaren kawowca. Kawa z Peru Cajamarca ma ciekawe walory smakowe, ponieważ krzewy kawowca rosną tam w cieniu drzew. Większość ziaren z Peru pochodzi z niewielkich plantacji, co gwarantuje ich naturalność, a także niepowtarzalny smak i aromat.
Kawa Arabica
OldSchoolCoffee to rzemieślnicza palarnia kawy, która powstała z pasji do kawy. Jesteśmy w 100% polskim producentem kaw. Wypalamy ziarna z różnych części Świata, wydobywając z nich niepowtarzalną nutę smakową i aromat. W naszej ofercie świeżo palonej kawy znajdziesz wyłącznie najwyższej klasy Arabikę, zarówno single jak i blendy. Pozyskując ziarna wybieramy najlepszych dostawców, skupiając się na wysokiej jakości, identyfikowalności i powtarzalności smaku.
Kawa ziarnista Peru (region Cajamarca). Uprawa kawy peruwiańskiej
Kawa peruwiańska będzie doskonałym wyborem, jeśli uwielbiasz pić napar bez żadnych dodatków. Łagodnie Cię pobudzi i doda energii do działania. Filiżanka tej kawy będzie doskonałym dodatkiem do niejednego spotkania biznesowego, śniadania czy plotek z przyjaciółką. Kawa Cajamarca: Leży obok miasta Piura. W tym regionie największe prowincje zajmujące się uprawą kawy to Jaén i San Ignacio. Plantacje znajdują się na wysokości od 900 do 1950 metrów n.p.m.. Kawa z tego obszaru charakteryzuje się słodkim smakiem o lekkiej kwasowości, a najczęściej rosną tu odmiany Caturra, Typica i Bourbon.Kawa z Regionu Peru Cajamarca: Symbol Doskonałości
Kawa z Peru, szczególnie z regionu Cajamarca, jest jednym z najbardziej cenionych gatunków kawy na świecie. Cajamarca to jedno z głównych centrów produkcyjnych kawy w Peru, znane ze swoich wyjątkowych warunków klimatycznych i glebowych, sprzyjających uprawie kawy najwyższej jakości. Klimat regionu Cajamarca, charakteryzujący się umiarkowanymi temperaturami i obfitością opadów deszczu, tworzy doskonałe środowisko do wzrostu kawowców. Ziarna kawy Peru z Regionu Cajamarca z tego obszaru są często opisywane jako delikatne, o wyraźnym smaku i zbalansowanym aromacie. Kawy z regionu Cajamarca zyskują uznanie na całym świecie ze względu na swoją wyjątkową jakość i charakterystyczny profil smakowy.Poznaj Kawę ziarnistą z Peru Cajamarca z której jesteśmy wyjątkowo dumni.
Fantastyczne prowincje Peru - uprawy zrównoważonej kawy ziarnistej.
Kawa Peru, pochodząca z prowincji Chanchamayo w centralnym Peru, to prawdziwa perełka. Oto kilka kluczowych informacji na temat tej wyjątkowej kawy:1. Wysokość upraw: Rośnie na wysokości pomiędzy 1200 a 1350 metrów n.p.m. To właśnie te warunki nadają ziarnom charakterystyczną jakość i smak. Chanchamayo Valley: To jeden z głównych rejonów przystosowanych do uprawy kawy w Peru. Tutaj zbierane są aż 40% wszystkich peruwiańskich zbiorów kawy. Klimat i gleba sprzyjają produkcji wysokiej jakości ziaren.
2. Małe gospodarstwa: Plantacje kawy w Peru są prowadzone przez drobnych producentów, którzy posiadają mniej niż dwa hektary ziemi. To sprawia, że produkcja jest bardziej zrównoważona i skoncentrowana na jakości.
3. Zacienione miejsca: Kawa Peru jest uprawiana w zacienionych miejscach, co wpływa na powolny proces dojrzewania ziaren. Dzięki temu uzyskuje się gęste, złożone w smaku ziarna.
4. Zrównoważone praktyki rolnicze: Producentom zależy na jakości swoich zbiorów. Dlatego wkładają ogromny wysiłek, aby używać tylko zrównoważonych metod uprawy. To przyczynia się do wyjątkowego smaku kawy.
Czy piłeś już kawę Peru uprawianą na zboczach Machu Picchu?
Obszar Cusco: Oprócz słynnego Machu Picchu, Cusco to również miejsce, gdzie uprawia się kawę. Górzyste obszary i tajemnica Andów wpływają na wyjątkowy smak kawy z tego regionu.Stolica Imperium Inków: W czasach Imperium Inków Cusco było stolicą państwa. To tutaj znajdował się pałac władcy Inków oraz ważne świątynie.
Zabytki i pozostałości: Z czasów inkaskich zachowały się tu liczne pozostałości zabudowań. W centralnej części miasta wytyczony został plac o wymiarach 550 x 250 metrów, na którym wzniesiono pałace, świątynie i inne budowle. Do dziś można zobaczyć m.in. Plaza de Armas, pałac władcy Inków (zwany Ccsana), Dom Dziewic Słońca Acllas oraz pałac Huayna Capaca Amarucancha.
Świątynia Słońca Coricancha: Dominującą budowlą była świątynia Słońca, która miała jedną ze ścian pokrytą złotymi płytkami. Wewnątrz znajdował się słoneczny dysk, który Hiszpanie odnaleźli w 1571 roku.
Twierdza Sacsayhuamán: W pobliżu Cusco, na zboczach Sacsayhuamán, zbudowana została potrójna, zygzakowata linia murów obronnych. Plan twierdzy przypomina paszczę pumy, a 22 zygzaki murów to jej zęby. Mury obronne twierdzy zbudowane zostały bez użycia zaprawy z wielokątnych bloków kamiennych, różnej wielkości (największy waży około 300 ton).
Kawa Peru. Tajemnica Andów: Cusco otoczone jest górzystymi obszarami i tajemnicą Andów, co wpływa na wyjątkowy smak kawy z tego regionu. Wysoko położone plantacje kawy w okolicach Cusco mają korzystny klimat i specyficzne warunki naturalne, które nadają ziarnom charakterystyczną jakość. Cusco to miejsce, gdzie historia, kultura i przyroda splatają się w niezwykły sposób. To prawdziwy skarb dla podróżników, którzy chcą odkryć tajemnice dawnych cywilizacji i cieszyć się pięknem peruwiańskich gór. 🌄☕🏛️