Kiedy ludzie myślą o kawie, zazwyczaj myślą o jej zdolności do dostarczenia energii. Jednakże, według niektórych badań, może ona również oferować inne ważne korzyści zdrowotne, takie jak mniejsze ryzyko wystąpienia raka wątroby, cukrzycy typu 2 i niewydolności serca.
Kawa a zdrowie
Badacze przeanalizowali czy kawa jest zdrowa i pozytywnie wpływa w przypadku takich chorób, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, choroby zapalne jelit i choroby wątroby. Istnieją dowody na poparcie niektórych, ale nie wszystkich, tych twierdzeń.
Kawa zawiera wiele użytecznych składników odżywczych, w tym ryboflawinę (witamina B-2), niacynę (witamina B-3), magnez, potas i różne związki fenolowe lub przeciwutleniacze. Niektórzy eksperci sugerują, że te i inne składniki zawarte w kawie mogą być korzystne dla ludzkiego organizmu na różne sposoby. Jednym z interesujących przykładów kawy bogatej w składniki jest tzw. kuloodporna kawa.
Niniejszy artykuł przedstawia zalety picia kawy, dowody potwierdzające te korzyści oraz w pewnych przypadkach czy kawa szkodzi.
5 właściwości kawy i korzyści płynących z jej picia
Potencjalne korzyści zdrowotne związane z piciem kawy obejmują:
- ochrona przed cukrzycą typu 2,
- chorobą Parkinsona,
- chorobą wątroby i rakiem wątroby,
- promowanie zdrowego serca
W poniższych punktach omówimy te korzyści w sposób bardziej szczegółowy.
1. Kawa i cukrzyca
Kawa może pomóc w ochronie przed cukrzycą typu 2.
W 2014 roku naukowcy, którzy zebrali dane na temat ponad 48 000 osób, stwierdzili, że ci, którzy zwiększyli spożycie kawy o co najmniej jedną filiżankę dziennie przez 4 lata, mieli o 11% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 niż ci, którzy nie zwiększyli spożycia.
W metaanalizie z 2017 r. stwierdzono, że osoby, które spożywały od czterech do sześciu filiżanek albo kawy z kofeiną, albo bezkofeinowej każdego dnia, wydawały się mieć mniejsze ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego, w tym cukrzycy typu 2.
2. Kawa i choroba Parkinsona
Różne badania wykazały, że kofeina, która jest obecna w kawie i wielu innych napojach, może pomóc chronić przed chorobą Parkinsona.
Jeden z zespołów stwierdził, że mężczyźni, którzy piją ponad cztery filiżanki kawy dziennie, mogą mieć pięciokrotnie niższe ryzyko wystąpienia Parkinsona niż ci, którzy tego nie robią.
Ponadto, kofeina zawarta w kawie może pomóc kontrolować ruch u osób z chorobą Parkinsona, jak wynika z jednego z badań z 2012 roku.
Wyniki metaanalizy z 2017 roku wskazują na związek między konsumpcją kawy a mniejszym ryzykiem wystąpienia choroby Parkinsona, nawet wśród osób palących. Zespół ten stwierdził również, że osoby pijące kawę mogą być mniej narażone na depresję i zaburzenia poznawcze, takie jak choroba Alzheimera.
Nie było jednak wystarczających dowodów na to, że picie kawy bezkofeinowej pomogłoby zapobiec chorobie Parkinsona.
3. Kawa i rak wątroby
Włoscy naukowcy stwierdzili, że spożycie kawy obniża ryzyko wystąpienia raka wątroby o około 40%. Niektóre wyniki sugerują, że osoby, które piją trzy filiżanki kawy dziennie, mogą mieć 50% mniejsze ryzyko.
Ponadto, w przeglądzie literatury z 2019 roku stwierdzono, że „spożycie kawy prawdopodobnie zmniejsza ryzyko wystąpienia raka wątroby”.
4. Kawa i inne choroby wątroby
W metaanalizie z 2017 r. stwierdzono, że spożywanie każdego rodzaju kawy wydaje się zmniejszać ryzyko wystąpienia raka wątroby, bezalkoholowej tłustej choroby wątroby i marskości wątroby.
Osoby spożywające kawę mogą mieć również mniejsze ryzyko wystąpienia choroby woreczka żółciowego.
W 2014 r. naukowcy przyjrzeli się konsumpcji kawy wśród osób z pierwotnym stwardniającym zapaleniem dróg żółciowych (PSC) i pierwotną marskością żółciową (PBC). Są to schorzenia autoimmunologiczne, które wpływają na drogi żółciowe w wątrobie.
Stwierdzili oni, że osoby z PSC miały większe szanse na niższe spożycie kawy niż osoby bez tego stanu. Nie było dowodów na to, że spożycie kawy było inne u osób z PBC lub bez PBC.
Również jedno badanie z 2014 roku sugerowało związek między spożyciem kawy a niższym ryzykiem śmierci z powodu marskości wątroby niezwiązanej z wirusowym zapaleniem wątroby. Naukowcy zasugerowali, że picie dwóch lub więcej filiżanek kawy dziennie może zmniejszyć ryzyko o 66%.
5. Kawa i zdrowie serca
W jednym z badań z 2012 r. stwierdzono, że picie kawy z umiarem lub spożywanie około dwóch porcji 8 uncji dziennie może chronić przed niewydolnością serca.
Osoby, które spożywały umiarkowaną ilość kawy każdego dnia, miały o 11% mniejsze ryzyko zachorowania na niewydolność serca niż osoby, które tego nie robiły.
Jedna z metaanaliz z 2017 r. wykazała, że spożycie kofeiny może przynieść przynajmniej niewielkie korzyści dla zdrowia sercowo-naczyniowego, w tym dla ciśnienia krwi.
Niektóre badania wykazały jednak wyższy poziom lipidów we krwi (tłuszczu) i cholesterolu u osób, które spożywały więcej kawy.
Tekst źródłowy: https://www.medicalnewstoday.com/articles/270202#summary