Historia kawy – skąd pochodzi kawa?

Kawa jest jednym z najważniejszych napojów na świecie, ale jak to się stało, że stała się tak popularna? Prześledźmy historię kawy i sprawdźmy jak doszła do kulinarnej dominacji.

Coffea

Jak wiemy jednym z najbardziej cennych surowców na świecie jest ropa naftowa, którą często nazywa się ją czarnym złotem. Jednak ropa naftowa nie jest jedynym płynem, który posiada ten tytuł. Jak się okazuje kawa, jest drugim co do wartości artykułem handlowym na świecie, ma ogromną siłę ekonomiczną, społeczną, a nawet polityczną.

Naukowcy twierdzą, że każdego dnia konsumuje się ponad 2 miliardy filiżanek kawy. Ludzie na całym świecie piją kawę. Kawa jest po prostu wszędzie i w dzisiejszych czasach łatwo ją kupić nawet przez internet w sklepie z kawą. Ale nie wielu tak naprawdę wie wszystko o tym napoju czy ziarenku z krzewu kawowego, które utrzymuje nas na nogach przez cały dzień? Otóż historia o kawie jest dość ciekawa.

Owoce kawy
Czerwone jagody z krzewu kawowca

Odkrycie

Więc, kto był pierwszym szczęściarzem, który wypił kawę? Pewnie nigdy nie dowiemy się na pewno, ale legendy przypisują odkrycie koziemu pasterzowi o imieniu Kaldi. Kaldi mieszkał na centralnych wyżynach Etiopii, rodzimej ojczyźnie krzewu kawowego, prawdopodobnie już w VI wieku p.n.e. Zgodnie z tradycją zauważył, że kiedy jego kozy zjadły czerwony, wiśniowy owoc pewnej rośliny, stały się naprawdę energiczne i nie chciały spać w nocy. Więc sam spróbował tego owocu i doświadczył podobnego efektu. Dla przypomnienia, to był świat, zanim kofeina stała się główną częścią życia ludzi, więc możemy sobie tylko wyobrazić, jakie musiało być pierwsze doświadczenie Kaldiego z kawą. Podobno podobało mu się to bardzo i pokazał ją lokalnemu opatowi. Opat ten zdał sobie sprawę, że owoce pomogły mu niezasnąć podczas wieczornych modlitw i podzielił się nimi w całym klasztorze. Słowo o tym niesamowitym owocu szybko rozprzestrzeniło się na północno-wschodnią Afrykę i Półwysep Arabski, gdzie stał się on podstawą diety w tamtych regionach.

Mieszkańcy Półwyspu Arabskiego uwielbiali swoją kawę, którą nazywali qahwah. Pili ją zarówno w domu, jak i w pierwszych kawiarniach, miejscach publicznych, w których ludzie mogli się spotykać, zbierać i rozmawiać. Ale jak wyglądał ten napój? W wielu przepisach wykorzystywano cały owoc drzewa kawowego, robiąc w zasadzie herbatę. Inni fermentowali miąższ owoców, aby zrobić z niego wino kawowe. Dopiero w XIII wieku ludzie zaczęli palić ziarna w owocach, tak jak robimy kawę dzisiaj.

Picie kawy na Półwyspie Arabskim rozpoczęło się wcześnie i pozostało praktycznie niezmienione przez wieki.

Roślina kawy

Kawa w Europie

Półwysep Arabski był centrum handlu międzynarodowego w średniowiecznym świecie, a około XVII wieku kupcy wprowadzili ten napój do Europy. Nie jest przesadą twierdzić, że kawa zrewolucjonizowała Europę. Po pierwsze, popularność napoju wprowadziła ogromną szansę ekonomiczną dla kupców, którzy uzyskali królewskie prawa do rozpoczęcia kolonizacji obszarów, na których mogły rosnąć krzewy kawowe, aby konkurować z kupcami arabskimi. Zwłaszcza Cesarstwo Holenderskie odniosło wielki sukces i bogactwo, sadząc ziarna w swoich koloniach w Indonezji, zaczynając od wyspy zwanej Jawa. Dla osób pijących kawę nazwa ta powinna brzmieć znajomo. Holendrzy jako pierwsi nazywali napój koffie, prawdopodobnie od tureckiej nazwy dla niego, kahveh.

Kawa zmieniła również Europę w inny sposób. Jak to miało miejsce na Półwyspie Arabskim, kawiarnie stały się definitywnymi miejscami spotkań towarzyskich i dyskusji o polityce światowej i lokalnych plotkach. W rzeczywistości w kawiarniach wymieniano tak wiele informacji, że ludzie z XVII i XVIII wieku nazywali je uniwersytetami za grosze, ponieważ za grosze (koszt filiżanki kawy) można było się nauczyć wszystkiego, co się chciało. Miejsca te były również wyjątkowe, ponieważ reguły klasy społecznej, które rządziły społeczeństwem europejskim, były w dużej mierze ignorowane w kawiarniach, i to tylko w kawiarniach. Kawiarnie stały się instytucjami równości, gdzie wszyscy mogli przychodzić i pić kawę bez względu na bogactwo czy władzę polityczną. W rzeczywistości wielu historyków śledzi postawy, które doprowadziłyby do takich wydarzeń, jak rewolucja amerykańska i francuska, z powrotem do atmosfery europejskich kawiarni i intelektualnych dyskusji na temat równych praw, które one wywołały.

Tekst źródłowy:

https://study.com/academy/lesson/history-of-coffee-facts-timeline.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *