Kawiarki, znane także pod nazwą makinetka, są bardzo powszechnym ekwipunkiem w wielu domach i pozwalają na przygotowanie aromatycznej kawy. Ich niska cena w porównaniu z ekspresami oraz mobilność sprawiają, że stanowią częstą alternatywę do innych metod przygotowywania kawy. Poznaj ofertę kawy dla różnych metod przygotowania odwiedzając nasz sklep z kawą Oldschool Coffee.
Kawiarka powstała na początku lat 30 XX wieku a jej autorstwo przypisuje się Alfonso Bialettiemu. Kawiarki szybko przyjęły się w całych Włoszech i później Europie oraz Ameryce Północnej.
Kawiarka – prostota i solidność
Kawiarki wyglądem mogą przypominać trochę klepsydrę. Ich korpus składa się ze stali nierdzewnej, lub w bardziej tradycyjnej formie, z aluminium. Dolna komora, stanowiąca podstawę, składa się z podgrzewacza przechowującego wodę i zaworu bezpieczeństwa, który zapobiega nadmiernemu ciśnieniu. W środku znajduje się lejek z filtrem, gdzie wsypujemy kawę. W górnej komorze zbiera się podgrzana kawa, która przelewa się tam pod wpływem ciśnienia wytwarzanego podczas jej parzenia.
Jak zrobić kawę w kawiarce
- Zmiel kawę w młynku i wypełnij lejek równomiernie. Ziarna kawy nie powinny być bardzo drobno zmielone, jak w przypadku ekspresu lub tygielka. Poziom mielenia powinien być troszkę większy niż średni. Najlepiej poeksperymentować trochę z procesem mielenia, żeby dobrać taki gradient, który będzie nam najbardziej odpowiadał smakowo. Z zasady przyjmuje się, że im krócej kawa będzie miała styczność z wrzątkiem, tym powinna być drobniej zmielona.
- Wypełnij dolną komorę gorącą wodą, ale nie wrzątkiem. Najlepiej, żeby woda miała około 70°C.
- Skręć kawiarkę, upewniając się, że jest szczelnie domknięta.
- Umieść kawiarkę na źródle ciepła i pozwól jej się podgrzać. Gdy spieniona kawa zacznie wypływać do górnej komory, zmniejsz temperaturę.
- Pozwól na powolne podgrzewanie do czasu wypełnienia górnej komory lub gdy cała woda zostanie przelana. Zazwyczaj zajmuje to około 4 minut.
- Twoja kawa jest gotowa! Przelej do filiżanki i delektuj się aromatem i smakiem!
Jak wybrać kawę do kawiarki
Kawa z kawiarki jest aksamitno-ciemna o intensywnym aromacie i mocna, choć może nie aż tak jak tradycyjne espresso. Przygotowana w kawiarce kawa pozwala na delektowanie się różnymi niuansami w smaku a sam proces jej przygotowania i obserwowania jak kipi, daje dużo satysfakcji.
Kawa do kawiarki nie powinna być zmielona najdrobniej. Najlepiej mielić kawę tuż przed jej zaparzeniem, żeby wydobyć jak najwięcej akcentów smakowych. Poziom mielenia powinien być średni. Warto trochę poeksperymentować i dobrać poziom mielenia ziaren do własnych preferencji i gatunku kawy. Pamiętajmy, żeby nie wlewać wrzątku do kawiarki, ani samej zimnej wody. Najlepiej sprawdzi się podgrzana woda do około 70°C.
Na pytanie jaka kawa do kawiarki, nie ma idealnej odpowiedzi. Dobór właściwej kawy mielonej lub ziarnistej do kawiarki w dużej mierze zależy od gustu. Najlepsza kawa do kawiarki, to taka która nam będzie smakować. Oczywiście sam proces przygotowania, poziom mielenia oraz gatunek i pochodzenia kawy maja wpływ na jej smak. Dlatego najlepiej wypróbować różne kawy, żeby dobrać naszą ulubioną. Wybór kawy do kawiarki nie musi być trudny. Zestaw Prezentowy Kawy to świetny sposób na posmakowanie bogactwa świata kawy i jej aromatów. Każda z oferowanych przez Oldschool Coffee pozycji, będzie nadawać się do zaparzenia w kawiarce. Zestaw kaw na prezent dla kawosza to także świetny pomysł na prezent.
Dla amatorów łagodnej kawy z pewnością dobrym wyborem będzie kawa z Indonezji – Sumatra Mandheling, która zapewnia łagodny i intensywny aromat. Podobnie kawa z Peru Cajamarca, będzie doskonałym wyborem dla osób ceniących sobie niską kwasowość, intensywny zapach i nuty czekolady. Z kolei dla osób gustujących w klasycznych smakach włoskiego espresso, mieszanka kawy Old Classic Espresso dostarczy niezapomnianych wrażeń smaku prawdziwej Arabiki.
Dla prawdziwych koneserów i kawoszy polecamy Zestaw Kaw na Prezent 4x250g lub Zestaw Kaw na Prezent 8x100g, które pozwolą posmakować różnych gatunków wyśmienitej kraftowej kawy z wielu zakątków świata.
Zalety kawiarki
Kawiarka oferuje dość prosty sposób na przygotowanie intensywnej i aromatycznej kawy. Jej konstrukcja jest prosta i niezawodna oraz łatwa do utrzymania w czystości. Cena kawiarki również stanowi jej spory atut, ponieważ jej prostota sprawia, że kawiarki są niedrogie i dostępne dla każdego. Z pewnością zaletą jest jej mobilność. Kompaktowe wymiary sprawiają, że możemy ją zabrać w podróż a dzięki swojej solidności i prostocie można z niej korzystać w różnych warunkach. Nauczenie się parzenia kawy w kawiarce nie jest trudne, a gdy już obeznamy się z procesem przygotowania kawy w makinetce, z pewnością będziemy mogli cieszyć się świetną i aromatyczną kawą.