Czym są Fenylindany? Te związki powstające w procesie prażenia ziaren kawy, mogą mieć istotny wpływ na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Oto, jak działają:
- Beta-amyloid:
- Beta-amyloid to białko, które gromadzi się w mózgu osób z chorobą Alzheimera. Tworzy tzw. płytki amyloidowe, które są charakterystyczne dla tej choroby.
- Fenylindany przeciwdziałają tworzeniu się tych płytek, co może pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera .
- Białko tau:
- Białko tau jest zaangażowane w utrzymanie struktury komórek nerwowych. W chorobie Alzheimera występuje jego nieprawidłowe składanie się w postaci skręconych nićmi agregatów.
- Fenylindany również wpływają na białko tau, pomagając w zapobieganiu jego nieprawidłowemu składaniu się .
Badania sugerują, że fenylindany są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności, a które posiada ciemno palona kawa. 🍵☕
Kawa przeciwdziałanie chorobie Parkinsona.
Kawa ciemno palona może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych lub złagodzić objawy . W przypadku choroby Parkinsona, spożycie kawy może być bardziej korzystne u mężczyzn, prawdopodobnie z powodu potencjalnej kompetycji estrogenu z kofeiną u kobiet. Zmniejsz ryzyko zachorowania o 1/4 pijąc kawę ciemno paloną.
Badania wskazują, że styl życia może stanowić istotną część ryzyka wystąpienia schorzeń neurodegeneracyjnych, w przypadku których brak jest obecnie sposobów skutecznego leczenia. Autorka raportu, dr Elisabet Rothenberg z Uniwersytetu Kristianstad, omawia rolę składników odżywczych, w tym kawy i kofeiny, w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych. W raporcie uwzględniono mechanizmy dotyczące pozytywnych związków pomiędzy kawą a chorobami Alzheimera i Parkinsona, których jeszcze zbyt dobrze nie poznano. Szczególne zainteresowanie nauki wzbudza rola kofeiny i innych związków pochodzenia roślinnego obecnych w kawie, takich jak substancje fitochemiczne i polifenole.
Za umiarkowane spożycie uważa się 3–5 filiżanek ciemno palonej kawy dziennie, zgodnie z zaleceniami przeglądu na temat bezpieczeństwa kofeiny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W przeglądzie tym wykazano, że umiarkowane spożycie kofeiny w ilości ok400 mg dziennie może stanowić element zdrowej zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. 🍵☕
Wybierz kawę ziarnistą ciemno paloną!!! Naszą perłę OLD CLASSIC ESPRESSO link…
-
Kawa Brazylia Patrocinio Cerrado17,50 zł – 101,00 zł
-
Gwatemala Santa Rosa18,50 zł – 107,00 zł
-
Indonezja Sumatra Mandheling19,90 zł – 119,00 zł
-
Zestaw Prezentowy z KawąOd: 123,30 zł
-
Produkt w promocjiGotowy Zestaw Kaw na Prezent 4x250g STARTEROd: 127,81 zł
-
Zestaw Kaw na Prezent 4x250g129,00 zł
-
Kostaryka Tarrazu18,50 zł – 109,00 zł
-
Pride Espresso20,00 zł – 121,00 zł
Laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany prawdziwe źródło smaku kawy.
Zjawisko intensywnego, gorzkiego smaku w kawie ma swoje źródło w różnych związkach występujących w ziarnach kawy. Przyjrzyjmy się bliżej dwóm z tych związków: laktonom kwasu chlorogenowego i fenylindanom.
- Laktony kwasu chlorogenowego:
- Kwas chlorogenowy jest naturalnie obecny w ziarnach kawy i występuje w formie różnych izomerów.
- W procesie prażenia ziaren kawy laktony powstają w wyniku reakcji między kwasem chlorogenowym a cukrami.
- Te laktony przyczyniają się do gorzkiego smaku kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym więcej laktonów jest obecnych, co zwiększa intensywność goryczy .
- Fenylindany:
- Fenylindany to związki powstające w wyniku reakcji Maillarda podczas prażenia ziaren kawy.
- Badania sugerują, że fenylindany mają potencjał przeciwdziałania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
- Wpływają na beta-amyloid (białko gromadzące się w mózgu osób z chorobą Alzheimera) oraz na białko tau (zaangażowane w utrzymanie struktury komórek nerwowych) .
Warto podkreślić, że kofeina stanowi jedynie niewielki procent całkowitego smaku kawy. To właśnie laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany odpowiadają za jej intensywność i charakterystyczną gorycz . 🍵☕
W jaki sposób fenylindany w kawie wpływają na beta-amyloid i białko tau? Przeciwutleniacze w kawie.
Zjawisko intensywnego, gorzkiego smaku w kawie ma swoje źródło w różnych związkach występujących w ziarnach kawy. Przyjrzyjmy się bliżej dwóm z tych związków: laktonom kwasu chlorogenowego i fenylindanom.
- Laktony kwasu chlorogenowego:
- Kwas chlorogenowy jest naturalnie obecny w ziarnach kawy i występuje w formie różnych izomerów.
- W procesie prażenia ziaren kawy laktony powstają w wyniku reakcji między kwasem chlorogenowym a cukrami.
- Te laktony przyczyniają się do gorzkiego smaku kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym więcej laktonów jest obecnych, co zwiększa intensywność goryczy .
- Fenylindany:
- Fenylindany to związki powstające w wyniku reakcji Maillarda podczas prażenia ziaren kawy.
- Badania sugerują, że fenylindany mają potencjał przeciwdziałania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
- Wpływają na beta-amyloid (białko gromadzące się w mózgu osób z chorobą Alzheimera) oraz na białko tau (zaangażowane w utrzymanie struktury komórek nerwowych) .
Czy przeciwutleniacze są zdrowe?
Działanie antyoksydantów na organizm człowieka. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, wspomagając pracę wielu tkanek i narządów. Mają korzystny wpływ na zdrowie, w tym na pracę układu nerwowego, oddechowego, odpornościowego, rozrodczego.
Warto podkreślić, że kofeina stanowi jedynie niewielki procent całkowitego smaku kawy. To właśnie laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany odpowiadają za jej intensywność i charakterystyczną gorycz . 🍵☕