Jak ciemno palona kawa bogata w fenylindany ma istotny wpływ na choroby Alzheimera oraz choroby Parkinsona?

przeciwutleniacze w kawie

Czym są Fenylindany? Te związki powstające w procesie prażenia ziaren kawy, mogą mieć istotny wpływ na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona. Oto, jak działają:

  1. Beta-amyloid:
    • Beta-amyloid to białko, które gromadzi się w mózgu osób z chorobą Alzheimera. Tworzy tzw. płytki amyloidowe, które są charakterystyczne dla tej choroby.
    • Fenylindany przeciwdziałają tworzeniu się tych płytek, co może pomóc w ochronie przed chorobą Alzheimera .
  2. Białko tau:
    • Białko tau jest zaangażowane w utrzymanie struktury komórek nerwowych. W chorobie Alzheimera występuje jego nieprawidłowe składanie się w postaci skręconych nićmi agregatów.
    • Fenylindany również wpływają na białko tau, pomagając w zapobieganiu jego nieprawidłowemu składaniu się .

Badania sugerują, że fenylindany są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w żywności, a które posiada ciemno palona kawa. 🍵☕

kawa z masłem, kawa kuloodporna

Kawa przeciwdziałanie chorobie Parkinsona.

Kawa ciemno palona może pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych lub złagodzić objawy . W przypadku choroby Parkinsona, spożycie kawy może być bardziej korzystne u mężczyzn, prawdopodobnie z powodu potencjalnej kompetycji estrogenu z kofeiną u kobiet. Zmniejsz ryzyko zachorowania o 1/4 pijąc kawę ciemno paloną.

Badania wskazują, że styl życia może stanowić istotną część ryzyka wystąpienia schorzeń neurodegeneracyjnych, w przypadku których brak jest obecnie sposobów skutecznego leczenia. Autorka raportu, dr Elisabet Rothenberg z Uniwersytetu Kristianstad, omawia rolę składników odżywczych, w tym kawy i kofeiny, w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia zaburzeń neurodegeneracyjnych. W raporcie uwzględniono mechanizmy dotyczące pozytywnych związków pomiędzy kawą a chorobami Alzheimera i Parkinsona, których jeszcze zbyt dobrze nie poznano. Szczególne zainteresowanie nauki wzbudza rola kofeiny i innych związków pochodzenia roślinnego obecnych w kawie, takich jak substancje fitochemiczne i polifenole.

Za umiarkowane spożycie uważa się 3–5 filiżanek ciemno palonej kawy dziennie, zgodnie z zaleceniami przeglądu na temat bezpieczeństwa kofeiny Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W przeglądzie tym wykazano, że umiarkowane spożycie kofeiny w ilości ok400 mg dziennie może stanowić element zdrowej zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia. 🍵☕

Wybierz kawę ziarnistą ciemno paloną!!! Naszą perłę OLD CLASSIC ESPRESSO link…

Laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany prawdziwe źródło smaku kawy.

Zjawisko intensywnego, gorzkiego smaku w kawie ma swoje źródło w różnych związkach występujących w ziarnach kawy. Przyjrzyjmy się bliżej dwóm z tych związków: laktonom kwasu chlorogenowego i fenylindanom.

  1. Laktony kwasu chlorogenowego:
    • Kwas chlorogenowy jest naturalnie obecny w ziarnach kawy i występuje w formie różnych izomerów.
    • W procesie prażenia ziaren kawy laktony powstają w wyniku reakcji między kwasem chlorogenowym a cukrami.
    • Te laktony przyczyniają się do gorzkiego smaku kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym więcej laktonów jest obecnych, co zwiększa intensywność goryczy .
  2. Fenylindany:
    • Fenylindany to związki powstające w wyniku reakcji Maillarda podczas prażenia ziaren kawy.
    • Badania sugerują, że fenylindany mają potencjał przeciwdziałania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
    • Wpływają na beta-amyloid (białko gromadzące się w mózgu osób z chorobą Alzheimera) oraz na białko tau (zaangażowane w utrzymanie struktury komórek nerwowych) .

Warto podkreślić, że kofeina stanowi jedynie niewielki procent całkowitego smaku kawy. To właśnie laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany odpowiadają za jej intensywność i charakterystyczną gorycz . 🍵☕

W jaki sposób fenylindany w kawie wpływają na beta-amyloid i białko tau? Przeciwutleniacze w kawie.

Zjawisko intensywnego, gorzkiego smaku w kawie ma swoje źródło w różnych związkach występujących w ziarnach kawy. Przyjrzyjmy się bliżej dwóm z tych związków: laktonom kwasu chlorogenowego i fenylindanom.

  1. Laktony kwasu chlorogenowego:
    • Kwas chlorogenowy jest naturalnie obecny w ziarnach kawy i występuje w formie różnych izomerów.
    • W procesie prażenia ziaren kawy laktony powstają w wyniku reakcji między kwasem chlorogenowym a cukrami.
    • Te laktony przyczyniają się do gorzkiego smaku kawy. Im mocniej jest wypalana kawa, tym więcej laktonów jest obecnych, co zwiększa intensywność goryczy .
  2. Fenylindany:
    • Fenylindany to związki powstające w wyniku reakcji Maillarda podczas prażenia ziaren kawy.
    • Badania sugerują, że fenylindany mają potencjał przeciwdziałania chorobom neurodegeneracyjnym, takim jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
    • Wpływają na beta-amyloid (białko gromadzące się w mózgu osób z chorobą Alzheimera) oraz na białko tau (zaangażowane w utrzymanie struktury komórek nerwowych) .

Czy przeciwutleniacze są zdrowe?

Działanie antyoksydantów na organizm człowieka. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, wspomagając pracę wielu tkanek i narządów. Mają korzystny wpływ na zdrowie, w tym na pracę układu nerwowego, oddechowego, odpornościowego, rozrodczego.

Warto podkreślić, że kofeina stanowi jedynie niewielki procent całkowitego smaku kawy. To właśnie laktony kwasu chlorogenowego i fenylindany odpowiadają za jej intensywność i charakterystyczną gorycz . 🍵☕