Kawa cold brew przepis

Kawa cold brew

Co to jest kawa cold brew?

Kawa cold brew staje się coraz bardziej popularna na całym świecie. Czym dokładnie jest cold brew? Dlaczego warto jej spróbować?

Popularność kawy typu cold brew eksplodowała w ciągu ostatniej dekady. Najwcześniejsze udokumentowane wzmianki o niej pochodzą z XVII wieku z Japonii. Chociaż jest to pierwszy dowód na istnienie kawy cold brew, nie wiadomo, czy ten napój i metodologia nie istniały już wcześniej. Niektórzy uważają, że proces tworzenia mógł zostać wprowadzony do Japonii przez holenderskich handlowców z Indonezji. Chociaż sama idea z pewnością zyskała popularność w tym okresie w Japonii a niedawno została odkryta na nowo i spopularyzowana.

Cold brew, czyli kawa macerowana lub parzona na zimno to metoda parzenia kawy otrzymywana w wyniku przechowywana roztworu ziaren kawy zalanych wodą w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub nawet tygodni przed podaniem. Dzięki temu aromaty rozwijają się naturalnie i przenikają do napoju. Przygotowanie naparu takiej kawy, czyli koncentratu cold brew, zajmuje z reguły tylko kilkanaście minut.

Dlaczego warto parzyć kawę cold brew?

Kawa typu cold brew pozwala na otrzymanie bardziej aromatycznej filiżanki kawy z mniejszą ilością kofeiny. Otrzymany koncentrat kawy cold brew pomaga też dłużej zachować świeżość kawy. Iced coffee, czyli mrożona kawa to idealny napój na upalne dni. Na jej podstawie możemy także przygotować kawę na ciepło po podgrzaniu i zalaniu gorącą wodą.

Pod względem smaku, parzenie metodą cold brew ma wyraźny wpływ na smak kawy, zmniejszając odczuwaną kwasowość i dodając wyraźny profil smaku czekoladowego.

Kolejną zaletą, w porównaniu do schładzania gorącej kawy, jest to, że kawa cold brew pozostaje świeża w lodówce przez dłuższy czas. Podczas gdy schłodzone espresso dość szybko zacznie tracić walory smakowe, cold brew może nadal cieszyć pełnią smaku przez wiele dni.

Z koncentratu cold brew można szybko zrobić mrożoną kawę z lodem lub gorący kubek kawy. Wystarczy podgrzać pół kubka kawy w mikrofalówce, a następnie zalać gorącą wodą. Taka kawa będzie cieszyć pełnią aromatu i smaku.

Jak serwować kawę cold brew?

Kawę cold brew można serwować na wiele sposobów, a nawet zrobić z niej gorący napój. Posiadając koncentrat cold brew, możemy bardzo szybo przyrządzić nasz ulubiony, aromatyczny napój. Tradycyjna wersja jest niezwykle prosta – do schłodzonej szklanki dodajmy kilka kostek lodu, zimny koncentrat cold brew i tyle samo zimnej wody.

Najlepsze jest to, że możemy eksperymentować i przygotować kawę cold brew na wiele sposobów. Poniżej nasze propozycje:

  1. Tradycyjna kawa cold brew: kostki lodu, 1 część koncentratu, 1 część zimnej wody
  2. Cold brew z bąbelkami: kostki lodu, 1 część koncentratu, 1 część schłodzonej, gazowanej wody
  3. Cold brew z mlekiem (mleko możemy zastąpić napojem sojowym lub migdałowym): kostki lodu, 1 część koncentratu, 2 części mleka lub substytutu.
  4. Gorący kubek czarnej kawy na bazie cold brew: 1 część koncentratu podgrzana w mikrofalówce, 1 część wrzątku.

Składniki do cold brew – jak zrobić koncentrat cold brew?

Przygotowanie koncentratu cold brew jest bardzo proste i szybkie. Podobnie z późniejszym przygotowaniem szklanki lub kuba kawy. 

  • 250g grubo zmielonych ziaren kawy
  • 4 ½ szklanki zimnej wody (1,25 L)
  • lignina
  • białe filtry do kawy
  • sitko

Do przygotowania koncentratu można użyć szklanego naczynia i folii aluminiowej do przykrycia, albo dużego słoika. Następnie do leżakowania możemy wykorzystać plastikowy, zakręcany pojemnik lub butelkę albo duży termos.

Przepis cold brew – przygotuj koncentrat cold brew krok po kroku

Krok 1

Wsyp grubo zmielone ziarna kawy do dużego pojemnika. Powoli zalej wodą o temperaturze pokojowej.

Krok 2

Naczynie odstaw i pozostaw w temperaturze pokojowej przez co najmniej 18 do 24 godzin.

Krok 3

Wyłóż sitko kilkoma warstwami ligniny i przecedź kawę przez gazę do dzbanka lub innego naczynia. Resztki z sitka wyrzuć lub użyj np. jako nawozu do kwiatów. Następnie ponownie przecedź kawę tym razem przez biały filtr do kawy (jeśli używasz brązowego najpierw zalej go wrzątkiem). Przefiltrowany koncentrat cold brew przelej do zakręcanego pojemnika lub termosu i przechowuj w lodówce.

Wybierz kawę ziarnistą do cold brew