Wyświetlanie wszystkich wyników: 2

Kawa Gwatemala

Kawa to Gwatemalska specjalność. Kawa z  Gwatemali znajduje się w czołowej dziesiątce producentów kawy na świecie. W tym kraju Ameryki Łacińskiej kawę pije się nawet kilka razy dziennie i – co ciekawe – podawana jest tam nawet dzieciom i niemowlętom. Cechą charakterystyczną kawy z Gwatemali jest słodycz oraz mocno wyczuwalne owocowe nuty.

18,50 107,00 
20,50 123,00 

Niektórzy mówią, że w żyłach gwatemalczyków płynie kawa, a nie krew. Tropikalny klimat ma niebagatelny wpływ na uprawę kawy - w Gwatemali warunki do uprawy są wprost idealne. W tym kraju uprawia się kilka rodzajów kawowców - najczęściej są to odmiany Arabiki. W zależności od regionu uprawy gotowy napar ma różne nuty smakowe: owocową, lekko kwaśną, korzenną lub kwiatową. Ziarna gwatemalskiej kawy poddawane są obróbce na mokro - pozwala to na znacznie szybsze przygotowanie ziaren do sprzedaży. Dzięki temu charakteryzuje się niewielką kwasowością i posiada średnią zawartość kofeiny. Pozwala to na zaparzenie naparu, który łagodnie pobudza nas do działania.

Wybierz najlepszy smak kawy dla siebie

W zależności od tego, po jaką kawę sięgniesz, będzie ona miała swoiste walory smakowe. Z pewnością koneser albo smakosz kawy poczuje w niej toffi, czekoladę, kokosy czy orzechy. Jeśli blisko plantacji albo na niej samej rosną również cytrusy - ich smak będzie wyczuwalny w zaparzonym naparze. Gwatemalskie kawy doskonale sprawdzą się zarówno w domu, jak i w przestrzeni firmowej. Będą zatem doskonałym dopełnieniem rodzinnego śniadania, obiadu, spotkania z przyjaciółką… W przestrzeni biurowej sprawdzą się nie tylko jako podstawa do zaparzenia doskonałego naparu dla pracowników. Filiżanka wybornej kawy sprawi, że Wasze biznesowe spotkania odbędą się w dobrej atmosferze.