Istnieje kilka metod dla kaw przelewowych, o których zapewne słyszał każdy, kto w ciągu ostatnich dziesięciu lat odwiedził przynajmniej jedną kawiarnię. Ekspres przelewowy, drip, french press, aeropress czy chemex to nazwy, które już na stałe zadomowiły się w naszych słownikach. Jakie są zatem idealne kawy do metod przelewowych?
Ekspres przelewowy. Kawa z przelewu.
To chyba najbardziej popularne urządzenie w domowych warunkach, w którym powinniśmy parzyć zieloną kawę. Wybierając jej rodzaj, zwróć szczególną uwagę na sposób wypalania ziaren. W tym przypadku ziarna powinny być palone krótko w wysokiej temperaturze, a następnie szybko schłodzone.
Drip to bardzo proste i równocześnie niedrogie urządzenie (ceny zaczynają się już od 10 zł), które pozwala na parzenie kawy metodą przelewową. W zależności od wielkości możesz zaparzyć od 350 ml do nawet 750 ml kawy. W sklepach dostępne są dripy wykonane z różnych tworzyw: plastiku, metalu, ceramiki lub szkła. Ma on kształt stożka, do którego wkłada się papierowy, jednorazowy filtr. Kawa pod dripa powinna być jasno palona. W połączeniu z wrzącą wodą stworzy aromatyczny napar, który będzie charakteryzował się głębokim smakiem i dużą dawką pobudzającej kofeiny.
Do tej metody parzenia najodpowiedniejsze będą kawy charakteryzujące się niskim poziomem kwasowości. Szczególnie polecamy w tym zakresie wybór słodszych odmian z Brazylii czy Gwatemali. Lubisz poczuć w kawie owocowe nuty? Świetnym wyborem będzie zatem kawa z Etiopii i Rwandy.
Warto, by kawa parzona w dripie była grubo zmielona - w dłoniach jej drobinki powinny przypominać ziarnka piasku. Warto pamiętać także o tym, by odpowiednio przygotować filtr i drip. Wkładamy jednorazowy filtr do dripa i nalewamy do niego nieco wrzątku. Później należy nasypać kawy i dolać nieco wody – tak by ją zmoczyć. Dopiero po tych zabiegach zaczynamy właściwe parzenie kawy.
Parzenie kawy drip to nic innego jak manualna metoda parzenia kawy przelewowej.
Jest to sposób na wyczarowanie przepysznego i aromatycznego napoju w domowym zaciszu. Oto krok po kroku, jak przygotować kawę za pomocą dripa:
Świeżość ziaren i mielenie do dripa:
Wykorzystaj kawę około dwóch tygodni od daty palenia, aby uzyskać najlepszy smak.
Zmiel kawę na stopień średnio drobny, czyli cząsteczki wielkości około kryształów cukru.
Woda do parzenia kawy drip:
Użyj przefiltrowanej kranówki lub wody źródlanej o temperaturze około 90-96 stopni Celsjusza.
Przygotowanie drippera:
Nałóż papierowy filtr na dripa i przelać go gorącą wodą, aby pozbyć się papierowego posmaku.
Wsyp do filtra około 18 gramów kawy na kubek o pojemności 300 ml.
Parzenie kawy z dripa:
Wlej 50 gramów wody na kawę.
Po 30 sekundach wlej wodę do 120 gramów.
Gotowa kawa z dripa:
Gdy cała woda spłynie do kubka, przepyszna, aromatyczna kawa jest gotowa.
Jeśli chcesz poczuć pełnię smaków, odczekaj, aż kawa ostygnie do około 60 stopni.
Przykładowy przepis na dripa: 18 g kawy, 300 ml wody o temperaturze 94°C.
French Press
French Press - jak sama nazwa wskazuje - pochodzi z Francji, gdzie już w XIX wieku używany był przez arystokratów na ich dworach. To bardzo proste urządzenie pozwala w bardzo szybki sposób przygotować naszą ulubioną „zalewajkę”.
Jak to zrobić kawę French Press?
Wsypujemy ulubioną oldschoolową kawę do naczynia, zalewamy wrzątkiem, mieszamy, a następnie umieszczamy nakrycie z sitkiem, które powoduje pozostanie na dnie zaparzonej już kawy.
AeroPress
AeroPress to dość prosty i nowy sposób parzenia kawy. Urządzenie jest bardzo mobilne i możemy je właściwie zabrać gdziekolwiek, gdzie mamy potrzebę napicia się wyjątkowego naparu kawy. Ten wyjątkowy zaparzacz został stworzony przez jednego z producentów zabawek 20 lat temu. Warto podkreślić tutaj, że trzeba próbować różnych metod parzenia kawy, aby znaleźć ten odpowiedni dla siebie i odkrywać nowe smaki.
AeroPress – jak parzyć?
AeroPress składa się właściwie z dwóch głównych elementów - tuby oraz ruchomego tłoka, przypominając z zasady działanie lekarskiej strzykawki. Do otwartego cylindra wsypujemy kawę i zalewamy wrzątkiem, a następnie zamykamy cylinder sitkiem z filtrem. Po odczekaniu kilku chwili odwracamy urządzenie i poprzez naciśnięcie tłoka przelewamy zawartość do filiżanki. W przypadku Aeropressu ilość kawy, jej ziarnistość oraz ilość wody jaką użyjemy do parzenia zależy od naszych preferencji.
Zaparzacz kawy Chemex
Chemex Coffeemaker to wykonany z szkła czajnik przypominający kształt klepsydry. Ten wyjątkowy zaparzacz wydobywa z kawy jej niezwykły aromat i energetyzujący napar. Do chemexa niezbędne są filtry - najczęściej papierowe, materiałowe lub metalowe - do których wsypujemy zmieloną kawę i powoli zalewamy. W ten sposób można poczuć wszystkie walory kawy, a unoszący się zapach zachwyci domowników i gości.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.
Ściśle niezbędne ciasteczka
Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.
Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.
Ciasteczka stron trzecich
Ta strona korzysta z Google Analytics do gromadzenia anonimowych informacji, takich jak liczba odwiedzających i najpopularniejsze podstrony witryny.
Włączenie tego ciasteczka pomaga nam ulepszyć naszą stronę internetową.
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!
Dodatkowe ciasteczka
Ta strona korzysta z następujących dodatkowych ciasteczek:
(Wymień ciasteczka, których używasz na stronie tutaj.)
Najpierw włącz ściśle niezbędne ciasteczka, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje!